Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 19 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zařízení pro měření a regulaci podmínek chovu jedlého hmyzu
Dvorský, Adam ; Búran, Martin (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Tato práce je zaměřena na návrh a realizaci měřicího a regulačního systému pro úspěšný chov jedlého hmyzu se zaměřením na potemníka moučného (Tenebrio molitor). Pro správné nastavení systému jsou v první části práce zjištěny a popsány obecné podmínky chovu hmyzu. Popis je především zaměřen na potemníka moučného, jeho vývoj a základní chovné podmínky (teplota, vlhkost aj.). Tyto informace jsou dále použity pro vývoj chovného zařízení, jehož základní koncepce je v práci dále stanovena. Zařízení řídí mikrokontrolér ESP32 firmy Espressif. Práce seznamuje s jeho programováním, připojováním a programováním základních komponent pro navrhovaný systém. Experimentální měření ověřuje funkčnost měření a regulace v chovném boxu. Regulace je přesná na desetiny až setiny °C. V neposlední řadě je návrh porovnán s dosud existujícími zařízeními.
Hmyz - (staro)nová potravina: ekonomické souvislosti a marketingová strategie
Poul, Marek
POUL, Marek. Hmyz – (staro)nová potravina: návrh marketingové strategie. Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2020. Tato bakalářská práce se zabývá entomofagií, tedy využíváním hmyzu jako potraviny. V práci je provedena rešerše literatury k danému tématu a náhodným výběrem jsou selektovány české i zahraniční firmy, které jsou analyzovány pomocí metody 4P. Práce zahrnuje také porovnání potravin obsahujících hmyzí složku s jejich substituty, které hmyz neobsahují. Hlavním cílem je navrhnutí marketingové strategie pro českou firmu WormUP, jež se výrobě hmyzích potravin věnuje. Pro tyto účely byla využita SWOT analýza, z níž byly následně vytvořeny čtyři marketingové strategie.
Vliv krmiv na výnos jatečního materiálu hmyzu (Tenebrio molitor)
MUCHKA, Lukáš
Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část této práce se zabývá konzumací jedlého hmyzu jak ve světě, tak i v České republice. Dále jsou zde popsány výhody a nevýhody konzumace jedlého hmyzu a jeho nutriční hodnoty. Součástí je i charakteristika potemníka moučného (Tenebrio molitor). Důležitou částí bakalářské práce je i praktická část, jejíž cílem bylo zjišťovat vliv různých druhů bílkovinných krmiv v chovu moučných červů potemníka moučného. Zde se porovnávaly jejich vlivy na hmotnostní výnos jatečního materiálu hmyzu. Vlastní pokus byl proveden s využitím čtyř druhů bílkovinných krmiv: rostlinnou bílkovinou (sója), živočišnou bílkovinou (dehydrovaná vejce), komplexním krmivem (krmivo pro akvarijní ryby) a mixem výše uvedených krmiv. Chov probíhal v měsících říjen až prosinec 2019. Byly chovány dvě pokusné generace dospělého hmyzu pro produkci vajíček. Následnou separací vajíček byly vytvořeny oddělené generace hmyzu, které byly krmeny po dobu padesáti dvou dnů. Z pokusu bylo zjištěno, že nejlepších výsledků v chovu moučných červů dosahuje hmyz, který je krmen mixem krmiva, v němž bylo sklizeno jeho největší množství. Úspěšný chov jedlého hmyzu ale vyžaduje souhru několika podmínek. Volba krmiva je jedno s důležitých kritérií, kterému je třeba se věnovat. Tato práce je základní studií, na kterou lze navázat podrobnějšími pokusy.
Optimalizace chovu potemníků vzhledem k možnému využití ve výživě člověka
MAJEROVÁ, Tereza
Tato práce vznikla za účelem výběru vhodného substrátu pro výživu larev potemníka brazilského (Zophobas morio) určených pro lidskou spotřebu a také zjištění obsahují-li kromě jiných látek také lepek. Tento druh je pro entomofagii velmi vhodný pro jednoduchost svého chovu a nutriční složení bohaté zejména na tuky a proteiny, podobně jako jeho příbuzný potemník moučný (Tenebrio molitor). Téma entomofagie je v současné době aktuální vzhledem k rychlosti růstu lidské populace, jejíž potřeby stále více zatěžují životní prostředí. Produkce hmyzu je přitom levnější a efektivnější než produkce klasického masa (hovězího, vepřového, drůbežího) a spotřebuje také menší množství vody. Pro účely experimentu bylo ve stejných podmínkách chováno 540 larev rozdělených do skupin po 15 jedincích o celkové počáteční hmotnosti 1g. Bylo provedeno 9 opakování pro každý ze čtyř zvolených substrátů. Pokus trval 3,5 měsíce a během této doby bylo provedeno 8 měření (vážení). Larvy živící se substráty s lepkem rostly v první polovině vývoje rychleji, ale mezi výslednou hmotností larev na jednotlivých substrátech nebyl na konci statistický rozdíl, průměrná hmotnost jedné larvy se pohybovala mezi 0,7248 g do 0,8048 g. Laboratorní analýzou se nepodařilo zjistit přítomnost lepku, obsah bílkovin se pohyboval mezi 25 - 34%, obsah tuku mezi 49 - 61%, tyto hodnoty jsou v závěru porovnány s výsledky dalších autorů.
Hmyz jako potrava člověka
Augustinová, Šárka ; Frouz, Jan (vedoucí práce) ; Pivnička, Karel (oponent)
Bakalářská práce: Hmyz jako potrava člověka Augustinová Šárka Tradiční využití hmyzu jako potraviny, rozšířené v tropických a subtropických zemích, poskytuje významné nutriční, ekonomické a ekologické přínosy nejen pro venkovské komunity. Západní zaujatost proti této potravině vedla k postupnému snižování využívání hmyzu bez náhrady ztracených zdrojů výživy a dalších výhod. Nynější snaha západního světa o zabránění hladovění populace a odstranění důsledků lidského působení na životní prostředí je často marná a neefektivní. Jako jedním z možných přístupů k těmto globálním problémům by mohlo být znovuzavedení hmyzu k výživě obyvatel a dalším účelům. Ten se nabízí jako možný obnovitelný zdroj bílkovin, přičemž jeho nutriční hodnota, až 3186kJ/ 100g sušiny, často převyšuje hodnotu námi pěstovaných živočišných druhů. Obsah bílkovin v různých druzích hmyzu se pohybuje v rozsahu od 30% u červotočů až po 81% u vos rodu Polybia. Navíc kvalita těchto bílkovin je opravdu vysoká a hodnoty v nich obsažených aminokyselin překonávají doporučené vzory od FAO. Mnoho druhů obsahuje důležité minerály jako je vápník, síra, železo, fosfor, hořčík a zinek a jsou také bohaté na B vitaminy, niacin, riboflavin a thiamin, jež jsou v tropických oblastech nedostatečně zastoupeny. Implementace hmyzu jako potravy skýtá další výhody,...
Návrh marketingové strategie - hmyzí protein jako běžná součást lidského jídelníčku
Kopúnová, Kateřina
Tato bakalářská práce se zabývá tvorbou marketingové strategie pro produkty s obsahem hmyzu, jehož některé druhy jsou díky nové legislativě v Evropské unii zařazeny na seznam nových potravin. Cílem je návrh marketingových strategií na základě SWOT analýzy, které by pomohly ke zvýšení prodejů hmyzích produktů v České republice. Tato SWOT analýza vychází z literární rešerše, která se zabývá entomofagií, konkrétně její historií, současnou praxí, enviromentálními a nutrič-ními aspekty ve srovnání s masem a legislativou v Evropské unii. Dalším podkla-dem byla provedená analýza společností v USA a EU, jenž se již prodejem těchto produktů zabývají, a také výsledky dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo 445 respondentů. Výsledkem bylo vytvoření 4 marketingových strategií, na jednu z nich byly také vyčísleny náklady.
Využití trubčích larev jako potenciálního zdroje výživy pro člověka
Kolatková, Zuzana
Práce je zaměřena na možnosti získávání trubčího plodu, jeho uchovávání a zpracování především v domácích podmínkách. Zabývá se některými nutričními aspekty u vzorků sušiny trubčího plodu, získaných různými metodami sušení. Především obsahem tuku, některých minerálních látek, mikronutrientů a těžkých kovů. U těchto vzorků jsou dále sledovány rozdíly v mikrobiálním profilu a změny, ke kterým dochází po určité době skladování. U vzorků sušiny a konečného produktu v podobě nutriční kuličky, bylo provedeno senzorické hodnocení a dotazníkové šetření.
Zařízení pro měření a regulaci podmínek chovu jedlého hmyzu
Dvorský, Adam ; Búran, Martin (oponent) ; Adámek, Martin (vedoucí práce)
Tato práce je zaměřena na návrh a realizaci měřicího a regulačního systému pro úspěšný chov jedlého hmyzu se zaměřením na potemníka moučného (Tenebrio molitor). Pro správné nastavení systému jsou v první části práce zjištěny a popsány obecné podmínky chovu hmyzu. Popis je především zaměřen na potemníka moučného, jeho vývoj a základní chovné podmínky (teplota, vlhkost aj.). Tyto informace jsou dále použity pro vývoj chovného zařízení, jehož základní koncepce je v práci dále stanovena. Zařízení řídí mikrokontrolér ESP32 firmy Espressif. Práce seznamuje s jeho programováním, připojováním a programováním základních komponent pro navrhovaný systém. Experimentální měření ověřuje funkčnost měření a regulace v chovném boxu. Regulace je přesná na desetiny až setiny °C. V neposlední řadě je návrh porovnán s dosud existujícími zařízeními.
Role ploštic v životě člověka
CHALOUPKOVÁ, Věra
Tato bakalářská práce se zabývá rolí ploštic v životě člověka. Cílem této bakalářské práce je vytvořit stručnou rešerši, která se zaměřuje na ploštice jako parazity člověka a hospodářských zvířat, škůdce plodin pěstovaných člověkem, jejich funkci v biologické kontrole, jejich využití v laboratorních výzkumech a v potravě, a dále jejich výskyt v literatuře, televizních pořadech, hudbě a jako inspirace pro výtvarná díla a různé výrobky.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 19 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.